Violențe în Liban, pe fondul crizei economice fără precedent. Acte de vandalism și incendii provocate de oameni pe stradă
Zeci de economiști libanezi au spart joi geamurile băncilor și au dat foc la cauciucuri în Beirut pentru a-și revendica banii blocați, în timp ce moneda libaneză a scăzut brusc în raport cu dolarul.
Dezastru în Liban
În cartierul Badaro din Beirut, aproximativ cincizeci de persoane au vandalizat fațadele a cel puțin patru bănci și au dat foc la cauciucuri în fața acestora în timpul unei demonstrații inițiate de o asociație de economii.
Manifestanții s-au adunat apoi în fața casei unui bancher dintr-o suburbie a Beirutului, potrivit presei locale.
De la începutul crizei economice fără precedent care s-a declanșat în 2019, lira libaneză a pierdut peste 95% din valoarea sa față de dolar. Economiștii nu mai au acces la economiile lor blocate în bănci care au restricționat retragerile și transferurile de fonduri. Anul trecut, o serie de raiduri ale clienților care doreau să își retragă economiile a forțat unele bănci să se închidă timp de mai multe săptămâni.
Pe 6 februarie, Asociația Bancară din Liban (ABL) a anunțat o grevă deschisă în acest sector. Doar automatele de bilete au rămas deschise.
Declin al lirei libaneze
Lira libaneză se tranzacționa joi la aproape 80.000 de lire libaneze pentru un dolar, în timp ce la începutul lunii februarie se tranzacționa la aproximativ 60.000 de lire pentru un dolar, potrivit site-urilor de monitorizare a cursului de schimb și comercianților de valută.
Acest nou declin a dus la creșterea prețurilor materiilor prime într-o țară în care peste 80% din populație trăiește sub pragul sărăciei, potrivit ONU.
Ca răspuns la deteriorarea condițiilor lor de viață, zeci de șoferi de taxi au blocat miercuri drumul în fața Ministerului de Interne din Beirut pentru a protesta față de scăderea veniturilor lor.
Libanul se confruntă cu una dintre cele mai grave crize economice din lume din 1850 încoace, potrivit Băncii Mondiale, iar vidul de putere agravează situația.
De la 1 noiembrie, parlamentul divizat nu a ales un președinte de unsprezece ori. Țara este condusă de un guvern interimar care este incapabil să pună în aplicare reformele necesare pentru a primi ajutor din partea comunității internaționale.